Grafik tabletler


Pandemi süreci pek çok mahrumiyeti de beraberinde getirdi. Uzaktan eğitimde de bunu ciddi biçimde yaşadık. Kağıt temin edemeyen öğrenciler, zoom üzerinden mouse’la kritik vermeye çalışan akademisyenler… Grafik tabletler gerek öğrencilerine kritik vermek isteyen biz öğretim elemanları, gerekse el çizimi yeteneklerini bilgisayar ortamına taşımak isteyenler için biçilmiş kaftan. Şüphesiz sadece öğrencileri değil, sektör profesyonellerini de kastediyorum. Diğer taraftan bilgisayar destekli sunum teknikleri hayatımıza girdi diye el emeği değerini kaybetmiş değil. Sadece el çizimini de güncel teknolojik araçlarla harmanlamanın yolunu bulmak gerekiyor. Bunu özellikle öğrenci arkadaşların anlaması çok önemli. Onlardan teknolojik araçları (CAD, BIM, 3D Modelleme, 2D Görselleştirme vb.) çok iyi öğrenmelerini beklerken, el çizimini bir kenara koymalarını istemiyoruz. Bu iş akışlarına entegre edebilmelerini bekliyoruz. İşte pandemi süreci ve uzaktan eğitim bunu teknikleri iş üzerinde göstermek için bir fırsat verdi. Atılım Üniversitesi’nde öğrencilerime fikir vermesi için hazırladığım metni birkaç küçük güncelleme ile herkesin faydalanabilmesi için buradan da paylaşıyorum:


Dersimiz için kesinlikle grafik tablet alınması gibi bir zorunluluk yoktur!

#EvdeKal’dığımız bu günlerde, proje stüdyoları için tasarım eskizi, skeç vb. çalışmalarını bilgisayar ortamına taşımak isteyen ve dersimizin konusu olan mimari görselleştirme uygulamalarında el yeteneklerini de bilgisayarın avantajları ile birleştirmek isteyen arkadaşlar grafik tablet edinmeyi düşünebilirler. Sizlerden gelen talep üzerine Grafik tablet seçerken dikkat edilmesi gereken genel kriterleri ve bir de değerlendirme listesini paylaşıyorum.

Digital Arts (From IDG) – The Best Drawing Tablet (Erişim: 2. Nisan 2020)

Bağlantıda Digital Arts’ın yaptığı yayın 2018 Nisan tarihli olmakla birlikte oldukça güncel olduğunu söyleyebiliriz. Listedeki ürünlerin pek çoğu Türkiye’de de satışta. Bu liste dışında (Veikk gibi) farklı ekonomik alternatifler de var.. Dolayısı ile liste ile sınırlı kalmayıp, genel bir arama yapmakta da fayda var. 300?’den başlayan fiyatlarla başlangıç seviyesinde iş görecek tabletler bulmak mümkün. Google Alışveriş vb. alışveriş siteleri üzerinden marka model girilerek arama yapılabilir.

Grafik tablet seçerken göz önüne almanızda fayda olan genel özellikler:

  1. Tabletin aktif çizim alanının yaklaşık olarak A5 ebatlarından küçük olmaması rahat ve konforlu bir çizim için yeterlidir. A4 üstü tabletlerin taşınabilirlik sorunları olması muhtemeldir.
  2. Alınacak tablet kaleminin, pilsiz, elektromanyetik rezonansla çalışması çizim konforunda pil gücüne göre kayıplar yaşamamak adına dikkat edilmesi gereken bir diğer detaydır.
  3. Tabletin kalem tutucu bir aparatının olması ve paketin ihtiyaca göre yedek uç vb. içermesi faydalı olacaktır.
  4. Tablet üzerinde programlanabilir kısayol tuşları olması, çizim esnasında klavye veya ekran üzerinde araçlara tıklama gibi işlemlerle daha az vakit kaybetmenizi sağlayarak daha komforlu bir çizim ortamı sunabilir.
  5. Tabletin kalem basıncına duyarlı (pen pressure sensitivity) olması gerçek el çizimine daha yakın bir deneyim sağlayacaktır. (Ör: Kalem basıncına göre çizginin koyulaşması gibi).
  6. Tablet çözünürlüğü LPI (lines per inches (inç başına düşen çizgi) değeri ile ifade edilir. Çözünürlüğün yüksek olması, tabletin üzerindeki kalem hareketlerini daha detaylı algılaması anlamına gelir. Yüksek değerler avantajlıdır.
  7. Raporlama hızı RPS (report per second (saniye başına düşen rapor) birimi ile ifade edilir ve tabletin veriyi bilgisayara ne kadar hızlı gönderdiğini ifade eder. Yüksek raporlama hızları kalem-kağıda daha yakın bir deneyim sunar.

Son 3 kriter konusunda piyasadaki pek çok ürün başlangıç seviyesi için son derece yeterli değerlere sahiptir. Birkaç seçenek arasında kalındığı zaman son en yüksek değerlere sahip olan seçilebilir. Bu kriterler, marka ve modelden bağımsız gözatmanız gereken özelliklerdir.

Wacom sektör standartlarını belirlemekle birlikte, daha ucuz alternatiflerin de çok iyi (ve özellikle başlangıç seviyesinde oldukça yeterli) özellikler sunabildiğini belirtmekte fayda var. Uc-Logic LaPazz, Wacom’un eski A4 boyutlu bir modeli ve Wacom Intuos Medium dışında herhangi bir tableti deneyimlemediğimi belirtmek isterim. Herkesin deneyim ve detay kriterleri farklı olabileceği için herhangi bir tableti özellikle önermekten imtina ediyorum. Bir model seçtiğinizde almadan önce marka ve model bilgisiyle youtube üzerinde ürün incelemelerini (review) aratarak, izlemek çok faydalı olacaktır.

Grafik tabletler alışageldiğimiz pek çokk raster/vector tabanlı yazılımla çalışmakla beraber, klasik anlamda eskiz, skeç, renklendirme çalışmak için Photoshop, Corel Painter, ArtRage, Painter gibi raster tabanlı yazılımlar kullanılabilir. Ancak mimari çizimler için Autodesk’in tam sürümünü ücretsiz olarak sunduğu Sketchbook’u özellikle denemenizi öneririm.

Tamamen farklı bir alternatif olarak stylus (kalem) desteği olan (ipad, Galaxy vb.) bir tablet üzerinde çizim aplikasyonları kullanmak da mümkündür. Piyasada bu tip tabletlerde özellikle skeç çalışmaları için tasarlanmış yazılımların yanısıra, çizime özel stylus seçenekleri de mevcuttur.

Satın alımlarınızda, taklit ürün vb. dolandırıcılıklara maruz kalmamak için satıcı sitelerin güvenilirliğini de önemli bir kriter olarak göz önüne alınız.

Paylaş: